(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2020)
У статті акцентовано увагу на тому, що творчість для вчителя є актуальною складовою його професійної дія- льності, способом самореалізації, підтримкою в розвитку особистості інших. Доведено різноманітність педагогічної діяльності яка спрямована не тільки на створення педагогічних техноло- гій, а й на цінності учнів є суттєвим підґрунтям розвитку особистості творчого вчителя. Досліджено зміст та структуру особистості творчого вчителя в зарубіжній теорії і практиці. Доведено що творчий продукт є результатом конкретної дії людини, на яку впливає певне середовище. особистість, інтелект і темперамент, а також структура тіла, риси характеру, звички, погляди, самооцінка, ціннісні системи, механізми за- хисту і поведінка. Виокремлено основні складові професійної діяльності вчителя, зокрема його знання і вміння, а саме дидактичні, комунікаційні, організаційні, наукові і творчі. З’ясовано, що важливими рисами творчого вчителя є усвідомлення власних творчих здібностей та креативнос- ті, віра у себе, повага для інших, емпатія, ентузіазм і експресія, мужність в прийнятті ризикових і нестандартних ситуацій, компетентність і цікавість пов’язані з високим рівнем інтелігенції і самовдосконаленням, привабливість і оригінальність, художній сенс і творча уява, "відкритий розум” і незалежність мислення, толерантність, самоорга- нізація, активність, життєвість і гнучкість в роботі. Доведено, що творчий педагог характеризується високим рівнем педагогічної творчості, має риси творчої осо- бистості, мотиви, здібності, які сприяють успішній творчій педагогічній діяльності.