(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2020)
Досліджуються проблеми трансформації сімейних цінностей, визначаються передумови виникнення феномена фамілізму та його вплив на суспільство в Угорщині. Розглядаються головні характеристики неофамілізму як домінантного соціального явища сучасно- сті, яке безпосередньо впливає на угорську сімейну політику і визначає подальший напрям формування системи підтримки сім’ї. Від- значено, що фаміліям – це комплексний концепт, який може інтерпретуватися з різних перспектив. Дане поняття розкривається через призму особистісних і сімейних цінностей, норм, міжособистісних і суспільних відносин, а також стратегій систем управління. У даній статті фаміліям розглядається переважно як система управлінських заходів, розкривається через презентацію стратегій соціальної, зокрема сімейної політики, а також інструментів її регулювання. Сімейна політика Угорщини та наслідки впливу на неї фамілізму описано та проаналізовано за кількома характеристиками, таким як: види фінансової підтримки, заходи щодо сприяння батькам в їхній участі на ринку праці та системи соціальних послуг. Було підтверджено, що порівняно з іншими країнами Євросоюзу система підтримки батьків у вихованні дітей в Угорщині є однією з найбільш комплексних. На основі представленого аналізу зроблено висновок, що система підтримки сімей Угорщини була сформована під впливом наслідків історичних подій і політичних ідеологій. Ключовими факторами, які визначають напрям трансформації такої системи сьогодні залишаються як постсоціалізм, так і європеї- зація одночасно. Аналіз історичних передумов формування сімейної політики та її сучасних інструментів регулювання, класифікує угорську систему підтримки як опціональний фамілізм, який передбачає надання сім’ям фінансової підтримки, комплексну систему відпусток при народженні та за доглядом за дитиною, податкові відрахування, послуги державних ясел і дитячих садків. Автор також підкреслює важливість аналізу угорської системи соціального захисту і соціальних послуг, які підтримують як сім’ї у складних жит- тєвих обставинах, так і сім’ї середнього класу.