(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2020)
Висвітлено проблему відсутності інклюзивного середовища для людей з інвалідністю як фактора декларативно- го характеру інклюзивних реформ. Описано педагогічний аспект визначення понять інклюзії та інклюзивного освіт- нього середовища, які впливають на реалізацію інклюзії у сфері освіти; соціальний аспект інклюзіїї через визначення понять соціальної ексклюзії та соціальної інклюзії, які реалізуються на рівні соціальної політики та в практичній площині; психологічний аспект – через визначення понять психологічного благополуччя та суб’єктивного благопо- луччя. Показано міжнародні підходи до визначення понять ексклюзії, інклюзії та благополуччя через призму соціально- го та психологічного аспектів. З’ясовано, що поняття інклюзивного середовища має носити інтегрований характер, щоб відповідати сучасним реаліям, викликам і відповідним соціальним змінам. Сформовано інтегроване поняття "ін- клюзивне середовище".