(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2020)
Сучасні світові тенденції в соціумі свідчать про необхідність нових підходів до професійної підготовки і освіти соціальних праці- вників, які постійно беруть участь у знаходженні шляхів розв’язання соціальних проблем різного характеру. Аспект вдосконалення програм підготовки соціальних працівників загалом вимагає, щоб фахівці соціальної роботи розуміли місцеві тенденції, а також підхо- дили до соціальних проблем із глобального погляду. Нові моделі освіти повинні базуватися на емпіричних знаннях, а їх застосування має давати можливість розробляти рекомендації для вирішення проблемних питань практики в галузі соціального розвитку. Не див- лячись на існування проектів розвитку інтеграції і використання досліджень у практиці, сучасні реалії показують недостатній рівень готовності фахівців соціальної сфери для своєчасного втручання та вирішення соціальних проблем. Для забезпечення швидкого і успішного реагування на виникаючі соціальні проблеми необхідне переосмислення деяких традиційних парадигм і забезпечення поєд- нання практики і дослідження в контексті підготовки фахівців. Тобто професійна підготовка має гарантувати базу знань для діяль- ності, що дає можливості для розробки нових методів в області соціальної роботи. Даний процес також залежить від багатьох фак- торів, таких як: соціальні, економічні, культурні зміни в суспільстві. Освіта і практика в соціальній роботі були завжди нероздільними компонентами освіти для соціальних працівників. Завдяки практичній роботі і результатам досліджень, студенти розробляють стратегію інтеграції практики і дослідження. У статті розглянуто історичні аспекти впровадження дослідницького і практичного підходу у фінську систему освіти для підготовки соціальних працівників. Розкрито особливості фінської освіти; виявлено основні характеристики, завдання та цілі системи підготовки соціальних працівників, також визначені завдання і проблемні сфери застосу- вання інноваційних теорій і практик в систему освіти Фінляндії.