(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2025)
Вступ. Досліджено складні процеси формування життєстійкості особистості в умовах національної боротьби проти північного агресора та загрози існування українського соціуму. Метою статті є відображення й осмислення сучасності крізь призму формування життєстійкості особистості. Окреслено різновекторність термінів "геополітика" та "соціум". Обумовлено, що наша унікальність розкривається завдяки внутрішньому потенціалу та можливостям у соціальному середовищі. Зазначено, що війна завдає непомірної шкоди кожній особистості, розвитку країни, особистісному благополуччю, довкіллю. Методи. Для досягнення цілей дослідження використано різні наукові підходи, як-от: системний, діяльнісний, особистісно-орієнтований, та загальнонаукові методи, серед яких: аналіз наукової літератури, синтез, узагальнення, систематизація тощо. Результати. Відбудова держави Україна не повинна призупинятися, незважаючи на воєнний стан, а питаннями відновлення країни мають опікуватися не лише держава, міжнародні й українські волонтерські організації, а кожен громадянин України зокрема. Зазначено, що нині складне геополітичне становище України визначається не військовими, а геополітичними тенденціями, які існують у світі. Ускладнення геополітичного становища держави полягає у відсутності чіткої позиції підтримки України західними партнерами та загрози згортання постійної міжнародної підтримки військової та критичної інфраструктури України. Висновки. Війна в Україні супроводжується протистояннями на дипломатичному фронті, кіберзагрозами, психологічним напруженням, стресовими ситуаціями як у професійному, так й особистісному середовищі та впливає на геополітичну ситуацію у світі. Акцентовано увагу на тому, що необхідним і доцільним є порозуміння між представниками уряду, міністерств і відомств, які перебувають у владній вертикалі планування відповідних бюджетів і реалізації проєктів відбудови держави, а підтримка місцевих громад у кожному регіоні України має бути раціональною, адже кожен куточок нашої держави потребує відновлення для подальшого економічного, соціального, освітнього та духовного розвитку.