(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2025)
Вступ. Проводиться теоретичний аналіз ситуації ризиків соціальної ексклюзії іноземних студентів в освітньому середовищі університету, викликаних загрозами війни і воєнного часу в Україні. Мета статті полягає в актуалізації проблеми безпечного освітнього середовища університету, презентації теоретичної моделі умов запобігання соціальної ексклюзії іноземних студентів в ньому. Методи: аналіз, синтез і узагальнення опублікованих українських і зарубіжних матеріалів досліджуваного явища, прогностичний аналіз та моделювання. Результати. В умовах суспільних криз і потрясінь, які переживало і переживає українське суспільство за останні роки (відлік починається з моменту епідемії Covid-19 і продовжується військовими подіями в країні), відбуваються значні зміни в освітній політиці університетів. Загрозам і ризикам підлягають як окремі суб’єкти освітнього середовища, так і окремі соціальні групи, які потенційно можуть переживати явище соціальної ексклюзії та ізоляції. До таких груп належать іноземні студенти, які потрапили в ситуацію невизначеності, стресу, загрози, непрогнозованості з початком війни, й актуальним завданням для яких є закінчення навчання в університетах, збереження фізичного і психічного здоров’я. Вивчення українських і зарубіжних практик підтримки благополуччя іноземних студентів в умовах криз вказує на необхідність створення спеціальних умов освітнього середовища, які мають багатокомпонентну структуру і рівні забезпечення. Висновки. Розроблена теоретична модель структурних компонентів освітнього середовища університету містить п’ять компонентів: академічний, інформаційно-комунікативний, інфраструктурний, професійно-соціалізаційний та соціокультурний, кожен із яких наділений умовами і можливостями для розвитку особистості іноземного студента в стресогенних умовах середовища, його професійній соціалізації і усіляким чином сприяє його активному включенню та участі, що є умовою забезпечення психосоціального благополуччя та протидії соціальній ексклюзії.