(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2025)
Вступ. Здійснено теоретичний аналіз дослідження проблеми інноваційних методів викладання у закладах вищої освіти (ЗВО) під час повномасштабного вторгнення, що сприяв уточненню змістовного наповнення базових понять дослідження, таких як: "інновації", "інноваційні методи викладання" та "повномасштабне вторгнення". Доведено, що впровадження інноваційних методів викладання у ЗВО в умовах повномасштабного вторгнення сприятиме поліпшенню якості освіти, забезпечуючи здобувачам вищої освіти більше можливостей для саморозвитку, критичного мислення та творчого підходу до розв’язання проблем; активному залученню здобувачів до процесу навчання, створюючи підтримувальне та креативне освітнє середовище у ЗВО. Метою статті є аналіз викликів, що постали перед ЗВО в умовах повномасштабного вторгнення, та визначення інноваційних методів викладання в цей період. Методи. Досягнення мети та розв’язання завдань дослідження здійснювалося за допомогою загальнонаукових і спеціально-наукових методів, що відповідали меті та завданням. Системний підхід дозволив розглядати процес викладання як систему зі структурними компонентами, які визначають зміст упровадження інноваційних методів у ЗВО. Обрана методологія дала змогу визначити значення інноваційних методів викладання у ЗВО в умовах повномасштабного вторгнення. Результати. Уточнено базові поняття: "інновації", "інноваційні методи викладання" та "російсько-українська війна". Встановлено ключові виклики, що постали перед ЗВО в умовах повномасштабного вторгнення: зміна формату навчання; необхідність швидкого опанування цифрових інструментів викладання; трансформація ринку праці, що зумовила зміну у вимогах до компетентностей фахівців; міграція викладачів; психологічне навантаження учасників освітнього процесу. Визначено інноваційні методи викладання, ефективні в цих умовах: симуляційні ігри, проєктне навчання, групова робота з використанням Padlet і Miro, метод кейсів, викладання через проблемні запитання, "перевернута аудиторія", залучення практиків, гостьові лекції, гейміфікація тощо. Висновки. Підтверджено, що повномасштабне вторгнення створює унікальні виклики для закладів вищої освіти, які прагнуть забезпечити якісну освіту й підтримку для здобувачів вищої освіти. Обґрунтовано, що інноваційні методи викладання є ефективним інструментом для подолання викликів освітнього процесу в умовах війни.