(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2024)
Вступ. У процесі взаємодії з дітьми батьки стикаються з різного роду труднощами, які впливають на їхній психоемоційний стан. В умовах тривалої війни з росією, окрім щоденних рутинних труднощів, українські матері стикнулись з необхідністю захисту життя і здоров’я своєї дитини в умовах постійних обстрілів та реальної загрози для життя. До цього додаються ще ряд стресорів, пов’язаних із серйозними втратами: роботи, здоров’я, близьких, переїзд в інше місто чи іншу країну. Тривала емоційна напруга, пов’язана з екзистенційною загрозою, призводить до виснаження, яке може спровокувати підвищення рівня батьківського вигорання, вплинути на міжособистісні стосунки в сім’ї, підвищити рівень нехтування дітьми та насилля в сім’ї. Мета дослідження – пошук корелятів батьківського вигорання жінок у часи війни, які пов’язані з особливостями функціонування сімейної системи та способами подолання стресу (копінг-стратегіями) жінок. Методи. Для досягнення мети дослідження використано анкетування, яке містило збір інформації щодо соціально-демографічних характеристик досліджуваних, "Опитувальник батьківського вигорання" М. Миколайчик та І. Роскам, опитувальник співзалежності Дж. Уайнхолд, шкала сімейної адаптації та згуртованості FACES Д. Олсона, опитувальник оцінювання копінг стратегій COPE К. Карвера. Результати. Проведене дослідження дозволило оцінити рівень та особливості прояву батьківського вигорання серед українських жінок у часи війни. Серед чотирьох параметрів вигорання вищий рівень вираженості має виснаження від материнства, чверть досліджуваних демонструє високий та дуже високий рівні батьківського вигорання в цілому. Виявлено значущий зв’язок між особливостями копінг-поведінки, співзалежності жінки, віку найменшої дитини та згуртованістю як характеристикою сімейної системи. Найбільш значущими предикторами батьківського вигорання жінки стали рівень співзалежності жінки, вік її найменшої (або єдиної) дитини, стратегія активного подолання складних життєвих ситуацій. Висновки. Отримані результати можуть служити основою для подальших досліджень батьківського вигорання жінок в Україні, а також для розробки інструментів надання психологічної допомоги жінкам, які мають його ознаки, пошуку ресурсних стратегій, які сприяють подоланню такої поведінки і факторів, які лежать в її основі.