(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2024)
Вступ. Проведено компаративний аналіз освітньо професійних програм підготовки магістрів фармації з метою з’ясування стану підготовки майбутніх фахівців щодо розвитку навичок самодопомоги з питань психічного здоров’я. Мета статті: висвітлити особливості підготовки магістрів фармації щодо розвитку навичок самодопомоги з питань психічного здоров’я шляхом проведення компаративного аналізу освітньо професійних програм за спеціальністю 226 "Фармація, промислова фармація". Методи. Для досягнення мети дослідження автори використовували наукову літературу, світові документи, офіційні сайти академічних вищих навчальних закладів, освітньо-професійні програми спеціальності 226 "Фармація, промислова фармація" із застосуванням методів порівняльного аналізу, систематизації та узагальнення. Результати. Здійснено аналіз міжнародних документів, що засвідчують ефективність практики розвитку навичок фармацевтів до надання самодопомоги й обґрунтовано, що впровадження зазначених підходів на робочих місцях у подальшому вплине на якість надання фармацевтичної допомоги та убезпечать раннє професійне вигорання фармацевтів аптек. Висновки. Рекомендовано впровадження найкращих освітніх практик із підготовки магістрів фармації для введення самодопомоги при проблемах психічного здоров’я на робочому місці в національні освітні та професійні програми за спеціальністю 226 "Фармація, промислова фармація", що є перспективним.