(untitled) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2024)
Вступ. Молодіжний волонтерський рух в Україні набув свого сплеску з лютого 2022 року. Саме відтоді цей рух набуває ознак професіоналізму, де чітко простежується відпрацьований механізм роботи. Мета дослідження проаналізувати розвиток волонтерського руху в Україні, визначити мотиваційні чинники залучення української молоді до волонтерської діяльності, охарактеризувати перспективи розвитку молодіжних волонтерських ініціатив. Методи. У процесі дослідження застосовано методи теоретико-методологічного аналізу та анкетування. Результати. Волонтерство сьогодні стає популярною діяльність, що приваблює молодь до нього долучатися. У цьому контексті важливо розуміти, що треба робити, аби якісно працювати з волонтерською спільнотою. І саме це має постати ключовим питанням соціальної політики держави задля підтримки молоді в цій діяльності, створення для них належних умов та можливостей у розробці програм/проєктів у сфері волонтерства. Висновки. Зазначено, що актуальним питанням сьогодення є розвиток волонтерських ініціатив та підтримка молоді в цьому напрямі. Відповідно, залучення більшої кількості молоді до волонтерського руху сприятиме розвитку соціальної роботи, адже волонтерство є одним із її напрямів, який допомагає подолати труднощі для клієнтів соціальної роботи.