ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОСОЦІАЛЬНОГО БЛАГОПОЛУЧЧЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2020)
Представлено результати теоретико-методологічного аналізу поняття психосоціального благополуччя внут- рішньо переміщених осіб. Це поняття тлумачиться автором як багатофакторний конструкт, що охоплює індивіду- ально-психологічні особливості вимушених переселенців, їхнє суб'єктивне ставлення до актуальної життєвої ситу- ації, характер соціальної взаємодії з оточуючими та економічні фактори життєдіяльності. Результати емпіричного дослідження, спрямованого на виявлення особливостей психосоціального благополуччя внутрішньо переміщених осіб, указують на його знижений рівень, що відображується в тенденції до дезадаптації.
Keywords: психосоціальне благополуччя, внутрішньо переміщені особи, вимушена міграція, соціально- психологічна адаптація.