ВОЛОНТЕРСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ СОЦІАЛЬНОЇ АКТИВНОСТІ ПЕРЕСЕЛЕНЦІВ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2020)
Аналізуються соціально-психологічні проблеми ресоціалізації внутрішньо переміщених осіб. Розглядається "Синдром мігранта", що складають наступні симптоми: рентні настановлення; позиція "жертви"; симптом евакуа- ції; симптом втрачених можливостей; "симптом винятковості"; симптом втраченого майбутнього; симптом втраченого щастя, а також – симптом вивченої безпорадності. Пропонуються шляхи подолання зазначеного синд- рому та методи формування соціального інтересу і соціальної активності переселенців за допомогою заохочення їх до волонтерської діяльності, яка, у свою чергу, сприяє процесу ресоціалізації.
Keywords: переселенці