МОДЕЛІ СОЦІАЛЬНОГО ВІДНОВЛЕННЯ В КОНТЕКСТІ ОСОБИСТІСНО-ОРІЄНТОВАНОЇ ПАРАДИГМИ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2020)
Представлено огляд особистісно-орієнтованої парадигми в соціальній роботі (клінічна практика та відновлення). Розглянуто визначальні принципи побудови особистісно-орієнтованої практики: цілісна (холістичний підхід) опіка; індивідуалізована допомога; турбота з повагою та розширення можливостей. Особистісно-орієнтована соціальна робота відмовляється від підходу, де фахівець вирішує, що саме є кращим для клієнта (пацієнта) та визнає центром догляду і підтримки особистість, яка виступає експертом власної ситуації та пережитого досвіду.Проаналізовано також модель CARe (розуміючий підхід до відновлення), розроблену в межах даної парадигми та її базові методологічні категорії: виміри якості життя, життєвий простір, фази та фактори процесу відновлення.
Keywords: відновлення, реабілітація, якість життя, особистісно-орієнтована парадигма, клієнт- центрованість, розуміючий підхід.