СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНІ ЧИННИКИ ФОРМУВАННЯ У ПІДЛІТКІВ ГОТОВНОСТІ ДО БЛАГОДІЙНОСТІ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2020)
Присвячено дослідженню психологічних чинників формування у старших школярів готовності до благодійної дія- льності. Проаналізовано основні мотиви благодійності, наслідки просоціальної діяльності для підлітків, чинники та механізми формування готовності до благодійної діяльності. Виявлено взаємозв'язок готовності до благодійності з рівнем залученості та досвідом відповідної діяльності, особистісними характеристиками підлітків, зокрема проява- ми емпатії, альтруїзму та ціннісними орієнтирами, впливом родини та педагогічного середовища.
Keywords: благодійна діяльність, підлітки, мотивація благодійності, детермінанти благодійності, психоло- гічна готовність.