ВСТАНОВЛЕННЯ КОНТАКТУ З ДИТИНОЮ ПІД ЧАС ЇЇ ВЛАШТУВАННЯ ТА АДАПТАЦІЇ ДО ЦЕНТРУ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2020)
Розкрито зміст понять "контакт" та "встановлення контакту з дитиною" під час її влаштування і адаптації до центру соціально-психологічної реабілітації дітей. Проаналізовано основні підходи до встановлення контакту з ди- тиною, а також виокремлено ознаки встановленого контакту з нею. Представлено методику контактної взаємодії Л. Б.Філонова, яка дозволяє налагодити ефективну комунікацію та взаємодію з дітьми, зокрема підліткового віку, та які мають складні поведінкові прояви (девіантну поведінку тощо). Визначено і запропоновано процедуру встановлення контакту з дитиною, яка через складні життєві обставини вилучена з сім'ї (чи самовільно її залишила) та влаштова- на до центру соціально-психологічної реабілітації дітей.
Keywords: складні життєві обставини, контакт, встановлення контакту з дитиною, соціально-психологічна реабілітація.