СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СЛУЖБОВО-БОЙОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК НАПРЯМ ПОПЕРЕДЖЕННЯ НЕБОЙОВИХ ВТРАТ У ЗОНІ ПРОВЕДЕННЯ АТО (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2020)
Стаття присвячена дослідженню причин небойових втрат військовослужбовців у зоні проведення антитерорис- тичної операції. Аналізуються соціальні та психологічні чинники небойових втрат. З'ясовуються детермінанти по- рушення адаптивної поведінки, які призводять до небойових втрат військовиків. Пропонуються напрями реформу- вання системи соціально-психологічного забезпечення службової діяльності, що має стати пріоритетним напрямом підвищення боєздатності особового складу загалом, і особливо залученого до захисту суверенітету країни у зоні АТО. Доведено, що налагодження ефективної системи психологічного відбору, психологічної підготовки та соціаль- но-психологічного супроводження надасть можливість активізувати внутрішній ресурс військовика, що забезпечує його адаптивність, стресостійкість, професійну надійність та психологічний імунітет.
Keywords: небойові втрати, антитерористична операція, бойові дії, дезадаптація, професійна адаптація, со- ціально-психологічне забезпечення службової діяльності.