РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКА ВІЙНА ЯК ЧИННИК ТРАНСФОРМАЦІЇ ЦІННІСНИХ ОРІЄНТАЦІЙ ЖІНОК-ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВИЦЬ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2025)
Вступ. Російсько-українська війна зумовила суттєві зміни в гендерному питанні: жінки активно долучаються до захисту країни, виконуючи обов'язки, які раніше були традиційно чоловічими. Нині жінки проходять службу не лише у медичних підрозділах чи на адміністративних посадах, а й виконують бойові завдання на посадах саперок, артилеристок, снайперок, розвідниць тощо. З огляду на це трансформація ціннісних орієнтацій жінок-військовослужбовиць є процесом багатофакторним і залежить від багатьох соціальних і психологічних чинників. В умовах бойових дій загальні цінності зазнають значних змін під впливом екстремальних ситуацій, а також необхідності ухвалення правильних швидких рішень і постійного перебування у стресовому середовищі. Водночас жінки демонструють високу моральну стійкість, здатність до самореалізації та ефективну адаптацію до критичних умов, постаючи важливим компонентом обороноздатності країни. Мета пропонованого дослідження полягає в теоретичному обґрунтуванні й емпіричному дослідженні психологічних особливостей і механізмів трансформації ціннісних орієнтацій у жінок-військовослужбовиць в умовах російсько-української війни.Методи. Відповідно до поставлених завдань було використано комплекс методів дослідження, зокрема: теоретичні методи – аналіз філософської, психолого-педагогічної, навчально-методичної літератури, інтерпретація теорій для систематизації теоретичних матеріалів щодо дослідження трансформації ціннісних орієнтацій жінок-військовослужбовиць під час російсько-української війни; емпіричні методи – інтерв'ювання, анкетування, тестування, педагогічні спостереження.Результати. Проведене дослідження дало змогу підтвердити, що жінки-військовослужбовиці не лише адаптуються до викликів війни, але й формують нові морально-етичні стандарти. Їхні домінантні цінності – патріотизм, колективізм і професіоналізм – є основою ефективної служби та збереження високої моральної стійкості. Екстремальні умови сприяють трансформації орієнтацій, унаслідок якої жінки у Збройних Силах України стають важливим елементом загальної обороноздатності країни.Висновки. Отримані результати можуть стати платформою для розроблення нових дослідницьких проєктів, поліпшення соціальної адаптації жінок-військовослужбовиць та інтеграції України в міжнародні гендерні ініціативи у військовій сфері.
Keywords: бойовий досвід; жінки-військовослужбовиці; патріотизм; професіоналізм; психологічна стійкість; російсько-українська війна; ціннісні орієнтації