АКТУАЛІЗАЦІЯ ПСИХОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДЛІТКІВ В УМОВАХ ТИМЧАСОВОГО ДИТЯЧОГО СЕРЕДОВИЩА (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2025)
Вступ. Розкрито особливості використання можливостей тимчасового дитячого колективу в межах рекреаційно-розвивального середовища дитячого табору оздоровлення та відпочинку для актуалізації психологічного потенціалу підлітків. Обґрунтовано концепт авторської програми активізації, розвитку та актуалізації психологічного потенціалу.Методи. Комплексну модель актуалізації та розвитку психологічного потенціалу підлітка розробляли протягом 2017–2020 рр. у рекреаційно-розвивальному середовищі програми відпочинку "Дитячий табір Зефір". Діагностичний інструментарій сформовано із таких методик, як: герменевтичний метод аналізу наративів, анкетування з елементами бесіди.Результати. У дослідженні взяли участь 68 підлітків. За результатами опитування й аналізу роботи табору виокремлено специфічні умови актуалізації психологічного потенціалу підлітка та створено модель компонентної готовності. Зазначені особливості лягли в основу моделі актуалізації психологічного потенціалу особистості в підлітковому віці.Висновки. За підсумками роботи та дослідження можна зробити висновок про очевидну ефективність використання тимчасового дитячого середовища для актуалізації психологічного потенціалу у разі застосування комплексної моделі актуалізації психологічного потенціалу в рекреаційно-розвивальному середовищі дитячого табору.
Keywords: психологічний потенціал; рекреаційно-розвивальне середовище; актуалізація; емоції; мотивація; цінності; поведінка