ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА СОЦІАЛЬНИХ ПЕДАГОГІВ У СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2025)
Вступ. У наш час зросла актуальність переосмислення теоретичних засад і практичних механізмів професійної підготовки майбутніх соціальних педагогів у закладах вищої та передвищої освіти України.Методи. У пропонованому дослідженні використано аналіз джерел дослідницького пошуку; синтез, порівняння, систематизацію та узагальнення інформації для з'ясування стану розробленості проблеми, визначення концептуальних засад її розв'язання, а також для виокремлення умов ефективності й обґрунтування шляхів оптимізації професійної підготовки майбутніх соціальних педагогів у контексті сьогодення.Результати. Теоретично обґрунтовано нові підходи до формування у здобувачів освіти професійної готовності до соціально-педагогічної роботи в умовах воєнного / повоєнного періоду в Україні; розкрито принципи й послідовність організації освітнього процесу на різних рівнях їхньої професійної підготовки; подальшого розвитку набули системний, комплексний і міждисциплінарний підходи до організації освітнього процесу; виокремлено педагогічні умови, що визначають успішність професійної підготовки майбутніх соціальних педагогів й обґрунтовано шляхи її оптимізації у закладах вищої і передвищої освіти.Висновки. Професійна підготовка майбутніх соціальних педагогів у сучасній Україні постала перед багатьма складними викликами, а тому потребує суттєвого оновлення змісту й механізмів. Результати наукового пошуку продемонстрували необхідність продовження дослідження різних аспектів професійної підготовки майбутніх соціальних педагогів, зокрема до роботи з вразливими категоріями населення та ресурсного забезпечення цього напряму діяльності закладів вищої та передвищої освіти в умовах воєнного стану. Акцентовано на практичному значенні отриманих результатів для підготовки соціальних педагогів в умовах сучасних соціалізаційних викликів.
Keywords: соціальний педагог; сфери впливу; соціальна відповідальність; професійна освіта; професійні компетентності; складові професійної підготовки; удосконалення змісту; оптимізація форм