ПРОВІДНІ МОТИВИ ДО ЗАНЯТЬ СПОРТИВНОЮ РЕАБІЛІТАЦІЄЮ У ВІЙСЬКОВИХ ВЕТЕРАНІВ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2025)
Вступ. Проведено аналіз емпіричного дослідження, присвяченого особливостям мотивації до занять спортивною реабілітацією у військових ветеранів. Мета статті полягає у виявленні провідних мотивів до спортивних занять, характеристик внутрішніх і зовнішніх мотивів, причин амотивації до занять спортом. Залучено 91 військового ветерана Сил безпеки та оборони України (81 з них – чоловіки, 10 – жінки).Методи. Під час дослідження використано методи якісної та кількісної діагностики: анкетування, бесіда, тест "Шкала спортивної мотивації (SMS-28)". Оброблення даних виконано за допомогою методів прикладного тематичного аналізу.Результати. Встановлено, що переважальними мотивами до занять спортом у військових ветеранів є внутрішні. До провідних серед них належать: прагнення до вдосконалення свого фізичного та психічного здоров'я, можливість самовдосконалення, відновлення здатності до активного життя в соціумі тощо. У структурі зовнішніх мотивів ключове місце належить спонуканням "відповідати очікуванням оточення", спорт постає як "новий життєвий досвід", засіб підвищення самооцінки, а також важлива складова "позаслужбового" життя. Достатньо вираженими є амотиваційні компоненти, що вказують на певне сум'яття, невпевненість, відсутність прагнення домагатися високих результатів у спорті. Причиною цього, можливо, є настанова на заняття спортом як "засіб для відновлення фізичних і психічних ресурсів", а не на "спортивний успіх", що спостерігаємо в середовищі "цивільних" спортсменів. Звідси невпевненість у можливостях і відсутність перспектив щодо кар'єри у спорті, сумніви стосовно можливості поєднання службової діяльності військового та спорту.Висновки. Викладені результати дослідження вказують на необхідність проведення спеціальних заходів з роз'яснення та мотивування до занять спортивною реабілітацією серед військових ветеранів на всіх етапах реабілітаційного процесу. Важливим компонентом цієї роботи є врахування психологічних особливостей структури мотивації до спортивної діяльності у військових ветеранів. Мотивація на отримання "вікна нових можливостей" через участь у спортивній діяльності, фізичне та психічне благополуччя, соціальні зв'язки, превенція самоізоляції, активна позиція в сімейному і дружньому оточенні – є вагомими мотиваторами впливу на свідомість комбатанта.
Keywords: амотивація; військовий ветеран; Ігри Нескорених; мотивація; мотиви зовнішні і внутрішні; спортивна реабілітація; спорт; комбатант