ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ВИКЛАДАННЯ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УМОВАХ ПОВНОМАСШТАБНОГО ВТОРГНЕННЯ (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2025)
Вступ. Здійснено теоретичний аналіз дослідження проблеми інноваційних методів викладання у закладах вищої освіти (ЗВО) під час повномасштабного вторгнення, що сприяв уточненню змістовного наповнення базових понять дослідження, таких як: "інновації", "інноваційні методи викладання" та "повномасштабне вторгнення". Доведено, що впровадження інноваційних методів викладання у ЗВО в умовах повномасштабного вторгнення сприятиме поліпшенню якості освіти, забезпечуючи здобувачам вищої освіти більше можливостей для саморозвитку, критичного мислення та творчого підходу до розв'язання проблем; активному залученню здобувачів до процесу навчання, створюючи підтримувальне та креативне освітнє середовище у ЗВО. Метою статті є аналіз викликів, що постали перед ЗВО в умовах повномасштабного вторгнення, та визначення інноваційних методів викладання в цей період.Методи. Досягнення мети та розв’язання завдань дослідження здійснювалося за допомогою загальнонаукових і спеціально-наукових методів, що відповідали меті та завданням. Системний підхід дозволив розглядати процес викладання як систему зі структурними компонентами, які визначають зміст упровадження інноваційних методів у ЗВО. Обрана методологія дала змогу визначити значення інноваційних методів викладання у ЗВО в умовах повномасштабного вторгнення.Результати. Уточнено базові поняття: "інновації", "інноваційні методи викладання" та "російсько-українська війна". Встановлено ключові виклики, що постали перед ЗВО в умовах повномасштабного вторгнення: зміна формату навчання; необхідність швидкого опанування цифрових інструментів викладання; трансформація ринку праці, що зумовила зміну у вимогах до компетентностей фахівців; міграція викладачів; психологічне навантаження учасників освітнього процесу. Визначено інноваційні методи викладання, ефективні в цих умовах: симуляційні ігри, проєктне навчання, групова робота з використанням Padlet і Miro, метод кейсів, викладання через проблемні запитання, "перевернута аудиторія", залучення практиків, гостьові лекції, гейміфікація тощо.Висновки. Підтверджено, що повномасштабне вторгнення створює унікальні виклики для закладів вищої освіти, які прагнуть забезпечити якісну освіту й підтримку для здобувачів вищої освіти. Обґрунтовано, що інноваційні методи викладання є ефективним інструментом для подолання викликів освітнього процесу в умовах війни.
Keywords: заклад вищої освіти; здобувачі вищої освіти; інноваційні методи викладання; повномасштабне вторгнення