РОЛЬ СОЦІАЛЬНОГО ПЕДАГОГА ЯК МЕДІАТОРА В ОРГАНІЗАЦІЇ БЕЗПЕЧНОГО ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА (НІМЕЦЬКИЙ ДОСВІД) (Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Соціальна робота, 2024)
Вступ. Актуалізовано питання ролі соціального педагога як медіатора в організації безпечного освітнього середовища. Зазначено, що війна та загальна ситуація надзвичайного стану суттєво впливають на освітнє середовище закладів загальної середньої освіти.Методи. У процесі дослідження використано пошуковий метод за наявною методичною та науковою літературою з подальшим аналізом знайденого матеріалу, а також методи класифікації, систематизації, узагальнення, порівняння.Результати. Аналіз впровадження практики шкільної медіації в німецьку освіту показує, що вона ґрунтується як на психолого-педагогічних досягненнях (ідеї П. Наторпа та концепції Халтунга), так і на нормативно правових документах (мінімальні стандарти в окремих федеральних землях та рекомендації посередництва Bundesverband). Розглянуто модель "Лідери конфліктів" від Ортруд Хагедорн та вказано на переваги та недоліки її впровадження. Визначено чотири переваги згаданої моделі: зниження емоційної напруги, відповідальність сторін конфлікту, дискусія та врівноваженість.Висновки. Висвітлено ключові аспекти німецького досвіду медіації, які необхідно враховувати під час його впровадження в українському освітньому просторі.
Keywords: безпечне освітнє середовище; медіатор; німецька освіта; соціальний педагог; шкільна медіація